lördag 21 juli 2012

Grattis Katarina


Idag fyller mitt mellanbarn år. Här på bilden är Katarina 6 månader. Klänningen hon har på sig har min mor stickat. Den finns fortfarande kvar och det ska bli kul att se om den så småningom kommer att passa Zoé. Katarina med familj har bott i Luxemburg i många år nu, och eftersom vi ofta pratas vid via Skype och MSN, så känns det inte så avlägset.

Katarina har alltid varit intresserad av språk, och det får hon ju användning för där hon bor nu. Engelska är alltid gångbart, men annars är huvudspråket franska. Hon har även lärt sig luxemburgska, som påminner ganska mycket om tyska. Redan som liten praktiserade hon att prata "utrikiska". I varje fall lät det så i våra öron. Barn har en enorm fantasi och det gäller att ta vara på den. Jag hjälpte dem att skära ut en kvadrat ur en kartong, och helt plötsligt hade de en TV. Katarina var hallåa och tog på sig ett par solglasögon utan glas (man blir ju en annan person om man har glasögonbågar på näsan). Hon hade ett manuskript framför sig som hon läste från (troligtvis en Bamsetidning) och började alltid med att säga: Åbejkokäll. Ingen av oss förstod vad hon menade tills vi en kväll alla satt och tittade på Aktuellt. Uppläsaren sa: Våra rubriker i kväll, och Katarina sken upp och härmade: Åbejkokäll. Där hade vi översättningen.

Om två veckor kommer Katarina med familj upp till Sverige. Då ska Zoé döpas och jag ser fram emot att få träffa dem alla många gånger under deras vistelse här.
 



19 kommentarer:

  1. Det är inte alltid lätt att förstå de små, för de har egna konstiga översättningar på vanliga ord :-).

    Kul att de kommer från Luxenburg, så du hinner träffa dom lite. För det kan ju inte bli så ofta ni ses.

    SvaraRadera
  2. Vad fint att hon döps där så ni alla kan njuta av festen. Fammos sessa fyller 4 i dag, så barnkalas i dag och vi andra i morgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla eller åtminstone de flesta släktingarna bor i Sverige, så det är enklast att ha dopet här.

      Radera
  3. Fin ram runt fotografiet.
    Åbejkokäll...tänk ändå att hon hade fastnat för just det, rubriker i kväll.
    Det är underbart med barn, både små och stora

    ha en fin lördag!:)

    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man får veta vad det egentligen betyder, så är det ju klart som korvspad.

      Radera
  4. Kul inlägg, detta med barn och nya ord! Minns såväl när min son talade om till-och-från trådar....?? Det visade sig vara telefonledningar han menade. Smart tycker jag! Ett annat var "svänglyse" dvs när vi säger blinkers.....härliga minnen som dyker upp //M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barn har mycket naturligare förklaringar på allt. VI vuxna konstrar i regel bara till det.

      Radera
  5. Ha, ha så härligt. Förstår att du ser fram emot att få träffa dem alla. Ha nu en fin helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är efterlängtade besök. Skype slår aldrig verkligheten.

      Radera
  6. Ungar är härliga! ha det nu så mysigt när Zoe kommer...Divanen intar jag men inte pralinerna.Orkar inte med någon repris! :-D.Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli kul att få ta hand om henne själv några dagar.

      Radera
  7. Bra namn på månaden även om det inte är vackert.
    Vad roligt att Zoe´ska döpas i Sverige och att ni får träffas. Och så får du plocka fram vad du o symaskinen har uträttat, för jag förstår att du också suttit mycket vid den. Visa gärna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går ju knappast att klaga på "syvädret" i sommar.

      Radera
  8. Förstår din längtan! Vi har det också så att vi "träffas" via Skype. Visst är det ett underbart "sätt" att se och prata, men de är dock genom en dataskärm. Detta att se och känna på riktigt är något helt annat! Så roligt att Zoé skall döpas när de är hemma.
    Önskar dig nu allt gott och ha det så bra.
    Vink vink från mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det att få ha dem i famnen och gosa med är nog det jag saknar mest.

      Radera
  9. Tack! kommer inom när jag har vägarna förbi! :D Kram!

    SvaraRadera
  10. Åh vad jag förstår din längtan och så kul att de snart kommer hem! Mina två äldsta barn har periodvis bott utomlands. Nu bor äldsta dottern med familj i Helsingborg...lite väl långt bort även det, för en längtande mormor och doffa.;) Franska är även den familjens "fadersmål", så barnbarnet blir mer och mer tvåspråkigt. Kul!

    SvaraRadera